Kunstgebit/gebitsprothese

Indien u nog een aantal tanden of kiezen in de mond aanwezig heeft kan er een gedeeltelijk kunstgebit gemaakt worden. Anders dan een volledig kunstgebit klemt een gedeeltelijk kunstgebit tussen de aanwezige tanden en kiezen in, of tegen het gehemelte. Het gedeeltelijke kunstgebit wordt op dezelfde manier gemaakt als een volledige gebitsprothese.

Een frameprothese is vergelijkbaar met een gedeeltelijk kunstgebit. Het verschilt met name in de metalen basis die gebruikt wordt voor de frameprothese. Het is aan dit frame dat het kunsthars vast zit. De klammers die aan het frame vastzitten zijn naar de vorm van de tanden gegoten om het goed te laten passen. Dit resulteert in een stabielere prothese. Indien toegepast aan de bovenkaak is het gehemelte weer vrij van kunsthars.

Het is gebruikelijk dat er eerst een kennismakend gesprek plaatsvindt waarin ook een eerste afdruk genomen zal worden. Hierna wordt een definitieve afdruk gemaakt. Vervolgens wordt de beet bepaald en na het uitzoeken van de kleur van de tanden zal de prothese gemaakt worden. Als deze klaar is wordt hij gepast, waarna er nog kleine aanpassingen gemaakt kunnen worden. Bij de laatste afspraak wordt de prothese geplaatst en wordt de pasvorm gecontroleerd.